От і настали Різдвяні свята, господині складають меню та закуповують харчові продукти.

До продуктових магазинів та на сільськогосподарські ринки завозять різноманітний вибір продуктів, проводяться розпродажі і святкові акції.

Як же обрати якісні та безпечні харчові продукти до святкового столу та запобігти харчовим отруєнням?

Споживач при купівлі будь-яких продуктів харчування, особливо акційних, повинен бути уважним, щоб не зіпсувати неякісним продуктом святковий стіл.

Перш ніж купувати продукт, слід звернути увагу на умови їх реалізації,  дотримання правил гігієни продавцем: чи тримає він у чистоті своє торгове місце, чи дотримується правил викладки товару на вітрині, чи забезпечено дотримання температурних режимів та умов зберігання харчових продуктів.

Особливо увагу звертайте на  маркування, зокрема на склад та дату кінцевого споживання, зовнішній вигляд харчових продуктів, на етикетці повинно бути вказано  назву продукту та найменування виробника. Важливо пам’ятати, що термін придатності потрібно перевіряти тільки на етикетці виробника, а не на приклеєній етикетці в магазині. Стан пакувального матеріалу: повинен бути цілим і неушкодженим.

Продукти повинні мати гідний зовнішній вигляд, звичайно для кожного продукту харчування є своя власна природна краса. Уникайте вм’ятин, тріщин і інших дефектів, викликаних неправильним зберіганням і транспортуванням.

Будьте обережні з швидкопсувними продуктами (м'ясо, риба, молочні продукти тощо), дивіть уважно на термін придатності та правильність їх зберігання.

Щодо кулінарних виробів, то покупець має право   дізнатись коли і з чого вони були виготовлені, термін їх придатності, умови зберігання, тобто отримати всю інформацію, яку містить запакована продукція. 

Для безпеки і профілактики харчових отруєнь утримайтеся від купівлі продуктів непривабливого зовнішнього вигляду  і сумнівної якості. Уникайте місця  стихійної торгівлі.

Зберігайте чеки, щоб при необхідності довести факт придбання неякісного харчового продукту.

Вдома також дотримуйтеся правил зберігання харчових продуктів, технології приготування страв та термінів їх споживання.

Сподіваємося, що ці нескладні правила допоможуть вам зорієнтуватися, як обрати продукти правильно і з користю.