Дотримання санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в навчальних закладах є одним з ключових у збереженні та зміцненні стану здоров’я. Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікроклімату та потребують забезпечення комфортного повітряного та теплового режиму приміщень.

Недотримання норм температури повітря в приміщенні в поєднанні з підвищеною вологістю та швидкістю повітря впливає на посилення процесів тепловіддачі, що призводить до охолодження організму дитини і як наслідок – розвиток захворювань.

У зв’язку із зниженням температури атмосферного повітря, Світловодсько-Великоандрусівський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує про  вимоги щодо дотримання повітряно-температурного режиму в закладах дошкільної освіти та загальноосвітніх навчальних закладах.

Відповідно до Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234, оптимальною температурою у групових осередках є +19-23° C, у залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19° C, у теплих переходах – не менше +15° C, у приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі закладу, температура повітря повинна бути не менше +21° C. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60 %.

Відповідно до вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205 температура повітря в класних кімнатах має бути 17-20°С,  в майстернях по обробці металу і дерева - 16-18°С, спортивних залах – 15-17°С, в роздягальнях при спортивному залі – 19-23°С, в актовій залі – 17-20°С, у бібліотеці – 16-18°С, медичних кабінетах – 21-23°С, рекреаціях – 16-18°С,  в спальних приміщеннях 18 - 20°С, у вестибюлі, гардеробі –16-19°С, в санітарних вузлах  – 17-21°С, душових– не нижче 25°С. Відносна вологість повітря повинна складати 40-60%.

Відповідальність за дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму покладається на засновників (власників) та керівників закладів.

Щоб здійснювати постійний контроль дотримання температурного режиму, необхідно всі приміщення закладу забезпечити термометрами.

Температура нижче вказаних нормативів неприпустима!

 

СВІТЛОВОДСЬКО-ВЕЛИКОАНДРУСІВСЬКИЙ ВІДДІЛ

ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В

 КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ