ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь особливо у літній період, фахівці Світловодського відділення Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» пропонують мешканцям міста під час воєнного стану:
*НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з джерел з невідомою якістю води, а також річок, озер.
*Не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
* НЕ вживати продукти і напої з простроченими термінами споживання або при найменшій підозрі щодо їх якості та безпеки.
*НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
*Не купатися в забруднених водойомах.
Особливу увагу необхідно приділяти якості і безпеці харчових продуктів, дотриманню правил особистої гігієни:
*На випадок відсутності подачі в домівки питної води, бажано заздалегідь зробити її запас, дізнатися про доступ до альтернативних джерел водопостачання в населеному пункті (колодязі, бювети, пунки розливу тощо). *При відсутності доступу до якісної питної води, використовуйте для вживання бутильовану воду або воду після кип'ятіння, при неможливості цього - придбайте та використовуйте засоби для дезінфекції води в домашніх умовах (активований вугль, марганцівку, спеціальні пігулки тощо).
*Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони повинні зберігатися при кімнатній температурі не більше 2 годин та піддаватись вторинній термічній обробці.
* Не виготовляйте у непристосованих умовах багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки та мають обмежений строк придатності (паштети, окрошка, тощо).
*Перед приготуванням та вживанням іжи, після відвідування туалету, після вулиці, після контакту з тваринами, необхідно завжди ретельно мити руки з милом ( при неможливості використовуйте антисептики для рук, вологі дезінфікуючі серветки ).
* Користуватися індивідуальним посудом.
*Запобігати проникненню комах, тварин до приміщення, де відбувається приготування їжи та зберігаються харчові продукти.
*окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире мясо, птицю рибу, овочі тощо).
ПАМ`ЯТАЙТЕ ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ПРАВИЛ ГІГІЄНИ ДОЗВОЛИТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ !!!
Фахіці Світловодського відділення Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»