У зв’язку з ускладненням ситуації щодо захворювання на сказ, щорічною реєстрацією випадків захворювання на сказ серед тварин та випадки укусів людей хворими на сказ тваринами, Світловодсько-Великоандрусівський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровогровоградській області звертається до населення Великоандрусівської територіальної громади з проханням щодо максимального обмеження контактів власників тварин з іншими тваринами, у тому числі бродячими; радимо утримувати домашніх улюбленців у межах вольєру, двору, будинку; проводити щорічне щеплення від сказу, що є надійним захистом. У випадку змін у поведінці тварин та підозри у них захворювання на сказ необхідно негайно звернутись до місцевих ветеринарних лікарів для огляду та подальшого проведення всіх необхідних профілактичних міроприємств. Слід зазначити, що особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАС ВКУСИВ СОБАКА?

При укусі, дряпанні або ослиненні, нанесеним навіть на вигляд «здоровою» твариною, НЕОБХІДНО:

  • ретельно промити уражене місце великою кількістю розчину мила чи іншого миючого засобу (ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя).
  • дезінфікуйте рану — використайте антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе). Потрібно пам’ятати, що обробка рани ні в якому разі не виключає необхідність наступної вакцинації.
  • зверніться до найближчого медичного закладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення антирабічною вакциною. Вагітність та грудний вік не являються протипоказами до проведення лікувально-профілактичної імунізації. Чим раніше (на протязі першої доби після нанесеного пошкодження) почата імунізація, тим більше шансів спасти життя інфікованої людини. Тільки повноцінний курс вакцинації дозволяє попередити неминучу смерть.
  • якщо є можливість — зверніться до ветеринарної служби з твариною, яка вас вкусила. Там проведуть дослідження цієї тварини. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний курс профілактичних щеплень.
  • завжди вакцинуйте від сказу домашніх тварин. Це стосується як собак, так і котів.
  • зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження. Зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

СВІТЛОВОДСЬКО-ВЕЛИКОАНДРУСІВСЬКИЙ ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ