З 1 січня 2021 року для призначення пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу пільговикам потрібно звернутися до відділу соціального захисту населення, за зареєстрованим місцем проживання (або за фактичним місцем проживання, якщо особи перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (далі - Реєстр), за фактичним місцем проживання за рішенням комісій, утворених органами місцевого самоврядування, з відповідною заявою, до якої додається довідка про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі.

Пільга на придбання твердого палива призначається:

- у разі ненадання в житловому приміщенні комунальної послуги з постачання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) та невикористання природного газу або електричної енергії для індивідуального опалення;

- у разі зміни реєстрації місця проживання з вибуттям за межі міста протягом бюджетного періоду. Пільговик подає довідку щодо придбання твердого палива і скрапленого газу на пільгових умовах за попереднім зареєстрованим місцем проживання;

- у разі смерті пільговика, якому нараховано пільги, зазначені у частині п’ятій статті 51 Бюджетного кодексу України, члени сім’ї померлого, які проживали разом з ним, можуть отримати кошти готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу або тверде паливо і скраплений газ у натуральному вигляді на підставі:

- заяви одного з членів сім’ї, поданої не пізніше закінчення бюджетного періоду;

- копії свідоцтва про смерть пільговика;

- довідки про факт проживання членів сім’ї разом з пільговиком, виданої в установленому порядку.

У разі зміни умов проживання пільговика (підключення житла до системи газо-, тепло-, електропостачання для його опалення) отримані ним кошти готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу або тверде паливо, скраплений газ пільговиком не повертаються. Пільги з оплати послуг газо-, тепло-, електропостачання для опалення житла надаються пільговику з наступного бюджетного періоду.

У разі зміни протягом бюджетного періоду будь-якого іншого виду опалення житла особи на пічне опалення пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу надаються виходячи з кількості місяців, що залишилися до кінця бюджетного періоду, та середньомісячної вартості або кількості твердого палива і скрапленого газу, визначеної шляхом розподілу річної вартості або кількості твердого палива і скрапленого газу на 12 місяців.

Відділ соціального захисту населення нагадує, що відповідно до статті 51 Бюджетного кодексу України при наданні пільг та здійсненні видатків з бюджету щодо їх виплати до членів сім'ї пільговика належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни I групи та доглядає за ним, за умови що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.

У 2021 році розмір пільги на придбання твердого побутового палива та скрапленого газу становить:

Розмір пільги, %

Тверде паливо

Скраплений газ

100%

2947,26 грн.

294,73 грн.

75%

2210,45 грн.

221,05

50%

1473,63 грн.

147,37 грн.

Також нагадуємо, що на цей час триває прийом документів для призначення субсидії на тверде паливо та скраплений газ на 2021 рік. Житлова субсидія на придбання твердого палива і скрапленого газу надається один раз на рік в грошовій готівковій формі. Отримати гроші на придбання твердого палива можна в тому випадку, коли домогосподарство не отримує комунальну послугу з постачання теплової енергії для централізованого опалення та не використовує природний газ або електричну для індивідуального опалення.

Норми забезпечення населення твердим паливом та скрапленим газом, відповідно до яких населенню надаються житлові субсидії та пільги готівкою для  відшкодування витрат на їх придбання становлять:

- для надання житлових субсидій:

- тверде паливо з розрахунку на домогосподарство на рік – 2 тонни;

- скраплений газ на сім’ю з 1-2 осіб - 2 балони (42 кг);

- скраплений газ на сім’ю з 3-4 осіб - 3 балони (63 кг);

- скраплений газ на сім’ю з 5 і більше осіб - 4 балони (84 кг).

- для надання пільг:

- тверде паливо з розрахунку на домогосподарство на рік – 1 тонна;

- скраплений газ на домогосподарство на рік – 1 балон (21 кг).