З початку поточного року на Кіровоградщині лабораторно підтверджено п’ять випадків захворювання на лептоспіроз. З них для двох пацієнтів хвороба закінчилася летально, оскільки постраждалі пізно звернулися за медичною допомогою. Випадки захворювання зафіксовані серед жителів Соколівської ТГ, Олександрівської ТГ, Онуфріївської ТГ та Новоукраїнкої ТГ.

Зазначимо, що в 2021 році в Кіровоградській області зафіксували п’ять випадків захворювання, один із хворих помер. За інформацією Міністерства охорони здоров’я в Україні за шість місяців цього року зареєстрували 32 випадки лептоспірозу.

Основним природним резервуаром лептоспірозної інфекції для людей є дикі дрібні ссавці (мишовидні гризуни: пацюки, миші), хворі сільськогосподарські та домашні тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози, коні, собаки), а також промислові звірі, яких утримують у клітках (нутрії, песці).

Збудник захворювання потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, проведенні сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через ушкоджену шкіру тіла і слизові оболонки рота, очей, носа. З моменту зараження до початку хвороби може пройти від 2 до 20 днів.

Основними симптомами лептоспірозу є висока температура, головний біль, озноб, біль у м’язах, блювання та діарея, жовтяниця, почервоніння очей, висипання, біль у животі, можливі збудження, марення, непритомний стан. Госпіталізація хворих є обов’язковою, адже можуть розвинутися тяжкі ускладнення, такі як гостра ниркова недостатність, кровотечі, ураження оболонок очей, порушення серцевого ритму, пневмонія, парези, параліч, запалення головного та спинного мозку.

Від хворої людини іншим людям захворювання не передається.

Щоб уникнути лептоспірозу необхідно:

  • купатися лише спеціально відведених для цього місцях (зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води);
  • вакцинувати домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;
  • проводити заходи щодо недопущення проникнення гризунів у житлові, громадські та виробничі приміщення;
  • не вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин; не використовувати для миття фруктів і овочів річкову чи ставкову воду, навіть якщо на вигляд вона здається чистою і прозорою.

Світловодсько-Великоандрусівський відділ

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області